Tüp Bebekte Önemli Değişiklik

PROF.DR. FARUK BUYRU: TORBA YASA İLE DEVLET GÜVENCESİNDE TÜP BEBEK DENEMESİNİN 2’DEN 3’E ÇIKARILMASI OLUMLU BİR DEĞİŞİKLİK.

“YENİ BİR DÜZENLEME İLE İKİNCİ EVLİLİKLERİNDEN DE ÇOCUK SAHİBİ OLMAK İSTEYENLER TÜP BEBEK DENEMESİNDEN YARARLANABİLECEK.”

“DEVLET GÜVENCESİNDE TÜP BEBEK DENEMESİ İÇİN 23-38 YAŞLARI ARASINDA OLMAK GEREKİYOR.”

Günümüzde bir takım sosyal nedenlerle anne olmak ileri yaşlara erteleniyor. 35 yaşından sonra ise kadınların anne olması biyolojik nedenlerle güçleşiyor. Bu nedenle tüp bebek gibi yardımcı üreme tekniklerinin önemi büyük.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi , Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Faruk Buyru, yakın bir zamanda yürürlüğe giren torba yasada, SGK kapsamında tüp bebek denemesinin 2’den 3’e çıkarılmasının önemli bir değişiklik olduğunu belirtiyor.

“Böylelikle daha önceki denemelerde gebe kalamayan çiftler üçüncü uygulamayı da devlet desteği ile yaptırabilecekler. Bunun karşılığında, her deneme için 300 – 400 lira gibi bir ücret ödemeleri gerekecek. Tabii ki tüp bebek tedavisinin büyük bir kısmının devlet tarafından karşılanması bu tedaviye daha fazla insanın ulaşmasını kolaylaştırıyor. Bu olumlu bir değişiklik.”

İKİNCİ EVLİLİKTEN DE ÇOCUK İÇİN, TÜP BEBEK DENEMESİ YAPTIRMANIN YOLU AÇILDI

Prof.Dr. Faruk Buyru, yeni düzenleme ile ikinci evliliğinden çocuk isteyenlerin tüp bebek yaptırmasının yolunun açıldığını kaydediyor.

“Daha önceki evliliklerinden çocuğu olanlar, tekrar evlenip çocuk sahibi olamadıklarında tüp bebeğe başvuruyorladı. Fakat daha önceki evliliğinizden çocuğunuz var diye bu devlet tarafından karşılanmıyordu. Yeni düzenleme ile yeni evliliklerinde çocuk sahibi olamıyorlarsa bunu devlet karşılar hale geldi.”

Prof.Dr, Buyru, devlet güvencesinde tüp bebek deneme yaşının 23-38 arası olduğunu belirtiyor.

“Daha önce 23- 40 yaş arasını devlet karşılıyordu. Bugün 39 yaşından gün almış olmak, tüp bebek tedavisinde devlet desteğinin kesilmesine neden oluyor.“
Prof.Dr. Faruk Buyru, torba yasa dışında, kamu hastanelerinde tüp bebeğin fiyatlandırmasında da değişiklik olduğunu ifade ediyor.

“Örneğin tüp bebek tedavisi için devlet ve üniversite hastanelerinde, SGK anlaşmalı kurumlarda 1800-1900 lira ücret talep ediliyordu. Yapılan değişiklikle bu fiyat 3400-3700 liraya çıkartıldı.’

EVLİ ÇİFTLERİN YÜZDE 15’İ ÇOCUK SAHİBİ OLAMAMA SORUNU İLE KARŞILAŞIYOR

Prof.Dr. Buyru, tüp bebeğin toplumda yüksek bir oranı ilgilendirdiğini kaydediyor.

“Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin yüzde 15’i gebe kalamama sorunu ile karşılaşıyorlar. Bunların bir kısmı yumurtalıkları uyarıcı tedavi ile, aşılama ile ya da başka yöntemlerle çocuk sahibi olabiliyorlar ama bir kısmı da tüp bebeğe başvurmak zorunda kalabiliyor. Bu tedaviye başvuran insan sayısı giderek artıyor. Çünkü giderek tüp bebekte başarı oranı artıyor ve tedavi kolaylaşıyor. Tüp bebek, çocuk sahibi olamayanlar için büyük bir umut. “

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

İVF