Asiste Hatching

Asiste Hatching, tüp bebek tedavisinde zaman zaman kullanılan bir laboratuvar yöntemidir. Tüp bebek yönteminde yumurta ve spermin, tıpkı doğal anne rahminde olduğu gibi laboratuvar ortamında birleşmesi sağlanır. Döllenen yumurtaların 2-5 gün gelişimleri ve bölünmeleri izlenir. Gebelik şansı en fazla olduğu düşünülen, en kaliteli embriyo anne rahmine yerleştirilir.

Embriyo gelişirken etrafında hücrelerden oluşan koruyucu bir duvar (zona pellucida) mevcuttur. Normalde embriyo büyüdükçe doğal olarak bu duvarı yırtar ve anne rahmine tutunur. Transfer edilecek embriyonun transferden hemen önce bu duvar üzerinde embriyoya zarar vermeden küçük bir delik açılarak (asiste hatching) anne rahimine tutunmasına yardımcı olabileceği varsayılır.

Asiste Hatching nasıl yapılır? 
Embriyo dış zarında lazer yardımıyla veya Tyrode adlı asit solüsyonu ile küçük bir delik açılarak bu işlem gerçekleştirilir. Çoğunlukla lazer kullanılmaktadır.

Asiste Hatching embriyoya veya gebeliğe zarar verir mi?
Çok nadiren embriyoya zarar verebilir ve bu embriyo transfer edilemez. Ayrıca tek yumurta ikizleri oluşma riski çok az da olsa artar.

Asiste Hatching ne kadar yararlı? 
Her hastaya rutin olarak kullanılması önerilmez. Çalışmalarda rutin yapılmasının yararı gösterilememiştir. Bazı hasta gruplarında yarar sağlamıştır. Bu hasta grubu daha önce tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları olan  veya kötü prognozlu hasta grubunda yapılabilir. Preimplantasyon Genetik tanı yapılacak hastalarda da uygulanabilir.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Preimplantasyon Genetik Tarama (PGT) - Prof. Dr. Faruk Buyru
IMSI - Prof. Dr. Faruk Buyru

IMSI

Mikroenjeksiyon - Prof. Dr. Faruk Buyru
Embriyoskop - Prof. Dr. Faruk Buyru
Asiste Hatching - Prof. Dr. Faruk Buyru
Tüp Bebek (IVF) - Prof. Dr. Faruk Buyru
Aşılama (IUI) - Prof. Dr. Faruk Buyru
Yumurta Uyarılması - Prof. Dr. Faruk Buyru