Tüp Bebek (IVF)

Genelde sadece baş harfleriyle anılan ve halk arasında ‘tüp bebek’ olarak da bilinen IVF doğurganlığa destek tedaviler arasında en çok bilinenidir.

Yumurtalıklarınız ilaçla tetiklenerek normalden daha fazla yumurta üretir. Gelişimi takip edilen yumurtalar anestezi altında toplanır.

Laboratuvar ortamında yumurtalarınız eşinizin spermiyle birleştirilir. Ortaya çıkan embriyoların gelişimi iki ila beş gün arasında takip edilir. Gelişen embriyolar arasında en sağlıklısı rahminize yerleştirilirken kalan kaliteli embriyolar ileride kullanılmak üzere dondurularak saklanır.

Tüp Bebek (IVF) Başarı Oranı kaçtır?

Her çiftin durumu kendine özeldir ve tedavinin başarılı olma olasılığı büyük değişkenlik gösterir. Tüp bebek tedavisinin başarısı birçok faktöre bağlıdır, bunlardan en önemlisi de yaşınızdır.

Kısırlığın Ruğ Sağlığına Yansıması var mıdır?

Kısırlık hayatınızın birçok boyutunu etkileyen tıbbi bir durumdur. Kızgınlık, üzüntü, suçluluk ve kaygı sıklıkla hissedilen duygulardır ve kendinize inancınızı ve güveninizi etkiler. Akraba ve arkadaşlarla bu duyguları paylaşmada güçlük çekebilirsiniz, bu durumda sizi yanlızlığa iter. Bilmeniz gereken bu tip duyguların çok normal olduğu ve kısırlık sorunu yaşayan birçok çiftin bu duyguları hissettiğidir.  Doktorunuz birçok tedavi yöntemini ve gerçekçi olasılığı sizinle paylaşsa da, tedavileri ne kadar süre ve ısrarla deneyeceğiniz size kalmış bir karardır. Eşiniz ile ortak bir karara varıp, hedef belirlemeniz ve gerekirse denemeyi ne zaman sonlandırmaya karar vereceğiniz de önemlidir.

Dengeli Beslenme

Birçok kadın dengeli, besleyici beslenmenin genel sağlık için önemli olduğunu bilse de, bu faktörlerin hamile kalmada önemli olduğu daha az farkındalık yaratmış bir gerçektir.

Özellikle folik asit, demir, kalsiyum, çinko ve lif içeren gıdalarla dengeli beslenme hamile kalma olasılığınızın artmasına yardımcı olabilir. Hamile kalmaya çalışırken daha az tüketmeniz gereken gıdalar arasında kafein, alkol, işlenmiş (hazır) gıdalar, yüksek yağ oranı içeren gıdalar sayılabilir. Dengeli beslenmenin düzenli egzersiz ile el ele yürüdüğünü de unutmamak gerekir. Kliniğimizdeki beslenme uzmanlarımızdan beslenme konusunda ek bilgi almanız mümkündür.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Preimplantasyon Genetik Tarama (PGT) - Prof. Dr. Faruk Buyru
IMSI - Prof. Dr. Faruk Buyru

IMSI

Mikroenjeksiyon - Prof. Dr. Faruk Buyru
Embriyoskop - Prof. Dr. Faruk Buyru
Asiste Hatching - Prof. Dr. Faruk Buyru
Tüp Bebek (IVF) - Prof. Dr. Faruk Buyru
Aşılama (IUI) - Prof. Dr. Faruk Buyru
Yumurta Uyarılması - Prof. Dr. Faruk Buyru